Wieniec z potrawką z kurczaka

Nie musisz czekać do świąt, żeby zrobić wieniec. Co więcej, ten według naszego przepisu nie gubi igieł i nie trzeba stać na mrozie, żeby go przymocować do drzwi.

Składniki:
1 opakowanie okrągłego ciasta na tartę
2 szklanki upieczonego i rozdrobnionego mięsa z kurczaka
50 g masła
50 g mąki pszennej
1 szklanka bulionu
250 g kremowego serka
2 1/2 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem
1 łyżeczka rozmarynu
1 jajko
sól
pieprz

Wykonanie:

Masło włóż do garnka i rozpuść na wolnym ogniu. Dodaj mąkę i smaż około minuty, często mieszając, aż oba składniki dokładnie się połączą. Wlej bulion i energicznie wymieszaj do połączenia składników (powstanie dość gęsta pasta). Dodaj kremowy serek i ponownie wymieszaj, aż do otrzymania jednolitej masy. Wsyp mieszankę warzyw, dodaj pokrojonego kurczaka oraz łyżeczkę rozmarynu i wymieszaj, aż wszystkie składniki pokryją się gęstym sosem. Dopraw całość solą oraz pieprzem i zdejmij garnek z ognia.

Rozwiń arkusz ciasta na tartę i postaw na jego środku odwróconą do góry nogami miseczkę. Naokoło miski rozłóż przygotowany farsz, zostawiając około 3 centymetry wolnego brzegu.

Zdejmij miskę i wykonaj na środku ciasta trzy nacięcia, (tak aby powstało 6 trójkątów). Załóż brzegi ciasta do środka, a następnie połącz je z wyciętymi trójkątami, tak aby powstała obręcz. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 20-25 minut, aż ciasto się zrumieni.