Bułki z fondue serowym

W życiu trzeba czasem dokonywać trudnych wyborów: czy kupić mniej bułek, żeby wystarczyło na jedno śniadanie, czy kupić ich więcej i potem jeść czerstwe? Jeśli zdecydowałeś się na tę drugą opcję i teraz tego żałujesz, nie martw się! Z myślą o tobie opracowaliśmy przepis, w którym twarde bułki czują się jak ryba w wodzie, a dokładnie bułka w serze.

Składniki:
6 bułek
4 łyżki masła
2 duże cebule
2 gałązki tymianku
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki czerwonego wina
1/4 szklanki bulionu
1/2 szklanki kremowego serka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 szklanka tartego sera cheddar
6 plastrów ementalera
sól
pieprz

Wykonanie:

Cebulę pokrój w piórka. Na dużej patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę, tymianek oraz szczyptę soli i smaż, na średnim ogniu, często mieszając, aż cebula mocno się zrumieni (może to zająć około 25 minut). Kiedy cebula się skarmelizuje, dodaj drobno posiekany czosnek i smaż kolejne 5 minut. Zwiększ płomień pod patelnią, wlej wino i gotuj, aż prawie całe odparuje. Następnie wlej bulion i ponownie gotuj do czasu, aż prawie cały płyn wyparuje.

Zdejmij patelnię z ognia i przełóż cebulę do miski. Dodaj kremowy serek, śmietanę oraz 3/4 tartego cheddara i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dopraw masę serowo-cebulową solą i pieprzem.

Odetnij wierzchy bułek i wydrąż środki, zostawiając ścianki o grubości około 1 centymetra. Odcięte wierzchy bułek pokrój w paski i przełóż na blaszkę do pieczenia.

Wydrążone bułki nafaszeruj przygotowaną wcześniej masą i również przełóż na blaszkę. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 6 minut. Po wskazanym czasie wyjmij blaszkę z piekarnika, posyp bułki pozostałym tartym cheddarem i połóż na każdej po plastrze ementalera. Wstaw do piekarnika na kolejne 2-3 minuty, aż ser na wierzchu się rozpuści i delikatnie zrumieni.