Galaretka w cukrze

Kiedy nasi rodzice zastanawiali się nad zawartością cukru w cukrze, my w tym samym czasie głowiliśmy się gdzie schowali nasze ukochane galaretki. Lata minęły, już jesteśmy dorośli i teraz sami robimy galaretki w cukrze i chowamy je przed innymi.

Składniki:
500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
1/2 szklanki cukru
1/2 cytryny
25g żelatyny
1/2 szklanki wody

Dodatkowo:
Drobny cukier do obtoczenia galaretek

Wykonanie:
Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Truskawki przełóż do niewielkiego garnka. Dodaj cukier oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny i przy pomocy blendera porządnie zmiksuj wszystkie składniki.

Postaw garnek na ogniu i doprowadź mus owocowy do wrzenia. Po zagotowaniu zdejmij garnek z ognia i do gorącego musu dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj, aż cała żelatyna się rozpuści. Odstaw garnek na kilkanaście minut do przestudzenia.

Keksówkę o wymiarach 25x12 cm wyłóż folią spożywczą. Przelej masę na galaretkę do formy i odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie schowaj do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Gotową galaretkę pokrój na mniejsze kawałki. Przed podaniem obtocz każdy kawałek galaretki w drobnym cukrze.