Pulpeciki w sosie koperkowym

Znasz ten żart? Idą dwa pomidory przez ulicę i jednego przejeżdża samochód. Pierwszy na to: ?chodź keczap?. Dla nas ten żart zawsze był traumatyczny. Żeby mniej pomidorów musiało zginać pod kołami, promujemy dania alternatywne. Zamiast klopsów z sosem pomidorowym, pulpeciki w sosie koperkowym.

Składniki:
500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 mała czerstwa bułka
1 szklanka mleka
1 cebula
1 jajko
1 czubata łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1/3 szklanki mąki pszennej

Składniki na sos:
1 l bulionu
2 1/2 łyżki mąki
1/2 szklanki śmietanki 30%
1 pęczek koperku
sól
pieprz

Wykonanie:
Czerstwą bułkę namocz w mleku i zostaw na około 15 minut, a następnie dokładnie odciśnij. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj cebulę startą na tarce o drobnych oczkach, odciśniętą bułkę, jajko, majeranek, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Nabieraj po łyżce masy w zwilżone dłonie i formuj niewielkie kulki. Na koniec obtocz wszystkie pulpety w mące.

W garnku zagotuj bulion. Do wrzącego wywaru włóż pulpeciki i gotuj je około 10 minut na wolnym ogniu. Śmietankę wymieszaj z mąką oraz chochlą bulionu z gotowania pulpetów i wlej powoli do garnka. Doprowadź ponownie do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje (około 10 minut). Na koniec dodaj drobno posiekany koperek i od razu podawaj.