Pulpeciki w sosie koperkowym

Znasz ten żart? Id± dwa pomidory przez ulicę i jednego przejeżdża samochód. Pierwszy na to: ?chodĽ keczap?. Dla nas ten żart zawsze był traumatyczny. Żeby mniej pomidorów musiało zginać pod kołami, promujemy dania alternatywne. Zamiast klopsów z sosem pomidorowym, pulpeciki w sosie koperkowym.

Składniki:
500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 mała czerstwa bułka
1 szklanka mleka
1 cebula
1 jajko
1 czubata łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1/3 szklanki m±ki pszennej

Składniki na sos:
1 l bulionu
2 1/2 łyżki m±ki
1/2 szklanki ¶mietanki 30%
1 pęczek koperku
sól
pieprz

Wykonanie:
Czerstw± bułkę namocz w mleku i zostaw na około 15 minut, a następnie dokładnie odci¶nij. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj cebulę start± na tarce o drobnych oczkach, odci¶nięt± bułkę, jajko, majeranek, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Nabieraj po łyżce masy w zwilżone dłonie i formuj niewielkie kulki. Na koniec obtocz wszystkie pulpety w m±ce.

W garnku zagotuj bulion. Do wrz±cego wywaru włóż pulpeciki i gotuj je około 10 minut na wolnym ogniu. ¦mietankę wymieszaj z m±k± oraz chochl± bulionu z gotowania pulpetów i wlej powoli do garnka. DoprowadĽ ponownie do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje (około 10 minut). Na koniec dodaj drobno posiekany koperek i od razu podawaj.