Szare kluski

Czasem najlepsze jest to, co wcale nie brzmi zachęcająco. Np. szare mydło. Niby szare, a dopiera trampki po imprezie lepiej niż wszystko inne. Podobnie z kluskami. Niby szare, a jak się je je to życie nabiera kolorów.

Składniki:
1 kg ziemniaków
2 małe jajka (lub 1 duże)
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli

Do podania
Usmażony boczek, smażona cebula lub skwarki ze słoniny

Wykonanie:

Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij z nadmiaru wody. Odciśniętą wodę zbierz do miski i odczekaj chwilę, aż na dole osadzi się skrobia ziemniaczana. Delikatnie zlej płyn i zachowaj samą skrobię. Odciśnięte ziemniaki wymieszaj z jajkami, solą, mąką pszenną oraz skrobią. Masa powinna być dość zwarta (jeśli nie jest, dodaj więcej mąki).

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Masę ziemniaczaną przełóż na talerzyk i przy pomocy łyżki zgarniaj z niego niewielkie kluseczki bezpośrednio do wody. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię, gotuj je 3-4 minuty. Podawaj z ulubionymi dodatkami.