Pankejki z blaszki

Przychodzą do ciebie koleżanki masz ochotę zrobić panejki, ale:

1) nie chce Ci się stać pół godziny nad patelnią zanim wszystkie się usmażą
2) chcesz podać wszystkie na raz, ale wiesz, że te usmażone jako pierwsze będą już zimne i niedobre
3) nie lubisz zapachu mieszkania po smażeniu
4) jeszcze bardziej niż brzydkiego zapachu, nie lubisz zmywać tłustej patelni
5) odechciewa ci się, bo zaraz wszystkie koleżanki stwierdzą, że nie jedzą smażonego
6)?
Tych 'ale' mamy jeszcze dużo więcej? ale! Pewien klasyk z naszej ekipy, zawsze mówi, żeby szukać rozwiązań. Oto one! Pieczone pankejki z blaszki.

Składniki:
2 1/2 szklanki maślanki
2 jajka
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki oliwy
sól

Dodatkowo:
1 banan
1 szklanka borówek amerykańskich
syrop klonowy

Wykonanie:
W dużej misce wymieszaj maślankę z jajkami. Przesiej do miski mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Na koniec wlej do ciasta olej i wymieszaj do połączenia składników. Przelej ciasto na dużą blaszkę 30x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Banana pokrój w plasterki i rozłóż na wierzchu ciasta wraz z borówkami amerykańskimi. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 10-12 minut, aż wierzch ciasta delikatnie się zrumieni. Gotowe ciasto pokrój w kwadraty i podawaj z syropem klonowym.