Pierogi z jagodami - pyszny klasyk

Pierogi z jagodami powinno się jeść z bliskimi osobami lub wrogami. W tej pierwszej sytuacji najlepiej założyć fartuszek. W drugiej musisz sobie wyobrazić, że twój wróg ma koszulkę z tarczą strzelecką. Tak krój pierogi, żeby trafić sokiem z jagody prosto w środek tarczy. Jeśli trafisz w rękaw to niestety musisz sobie policzyć odpowiednio mniej punktów. Trzymamy kciuki!

Składniki:
300g mąki pszennej
200ml ciepłej wody
250g jagód
1 łyżka cukru

Dodatkowo:
Śmietana
Cukier

Wykonanie:
Jagody dokładnie umyj, osusz i wymieszaj z cukrem.

Mąkę wsyp do dużej miski. W środku mąki zrób wgłębienie i stopniowo wlewając tam wodę zagnieć ciasto. Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Przy pomocy szklanki wytnij kółka, nałóż na każde z nich po łyżeczce jagód i zlep brzegi pierogów ulubioną metodą.

W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Pierogi gotuj partiami, po kilka sztuk. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotuj je przez około 2-3 minuty. Podawaj ze śmietaną z cukrem.