Domowy kisiel

Deser z dzieciństwa, który robiła nam kiedyś babcia. Chociaż teraz najczęściej sięgamy po kisiel z torebki, warto zrobić go od podstaw samodzielnie, żeby przypomnieć sobie ten smak.

Składniki:
2 szklanki drobnych owoców (truskawek, malin, jeżyn, jagód, wiśni)
3 szklanki zimnej wody (2,5 + 0,5)
3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Owoce włóż do rondla i zalej 2,5 szklankami wody (większe owoce, np. truskawki należy rozdrobnić). Dodaj cukier oraz sok z cytryny i doprowadź całość do wrzenia. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z pozostałą wodą (0,5 szklanki), wlej do gotujących się owoców i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 2 minuty, po czym zdejmij garnek z ognia. Przed podaniem ostudź.