Jajka zapiekane w pieczarkach portobello

Czy wyobrażasz sobie, że gotowe dania rosłyby na drzewach, łąkach, w ogródkach? W naszym idealnym świecie na jabłoniach byłby kawałki szarlotki, a w lasach jajka w pieczarkach. Żartujemy! To wcale nie byłby idealny świat, bo nie byłoby hapsa.

Składniki:
3 pieczarki
3 małe jajka
3 łyżeczki tartego parmezanu
sól
pieprz
szczypiorek

Wykonanie:
Pieczarki umyj i przytnij ich trzonki. Ułóż pieczarki na blaszce (spodem do góry) i posyp je odrobiną soli. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz około 10 minut.

Wstępnie upieczone pieczarki osusz porządnie papierowym ręcznikiem, mocno dociskając je na środku, aby powstało wgłębienie. Wbij do każdej pieczarki po jednym jajku i dopraw solą oraz pieprzem. Wierzch jajek posyp tartym parmezanem i ponownie wstaw blaszkę do piekarnika. Zapiekaj kolejne 10 minut w 190 stopniach C, aż zetną się białka jaj.