Prawdziwa carbonara

Nara dla tego sosu w wersji ze śmietaną. Prawdziwą carbonarę robi się z jajkami. To danie, to minimalna ilość składników i maksymalnie dobry smak.

Składniki:
250 g makaronu spaghetti
2 duże jajka
35 g tartego parmezanu
100 g wędzonego boczku (najlepiej pancetty)
sól
pieprz

Wykonanie:
Makaron spaghetti ugotuj według przepisu na opakowaniu. Przed odcedzeniem zachowaj filiżankę wody z gotowania makaronu. W międzyczasie przygotuj resztę składników.

Jajka wymieszaj z parmezanem oraz szczyptą soli i pieprzu. Boczek pokrój w kostkę i usmaż na suchej patelni. Ugotowany, gorący makaron przełóż na patelnię ze smażącym się boczkiem.

Wyłącz ogień, wlej masę jajeczną oraz pół filiżanki wody z gotowania makaronu i energicznie wymieszaj, aż cały makaron pokryje się błyszczącym i jednolitym sosem. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty dodaj więcej wody z gotowania makaronu. Podawaj od razu.