Strudel z jabłkami i orzechami

Strucla, strudel, rolada z jabłkami? jak nie nazwiesz tego wypieku i tak będzie pyszny. Ciasta z jabłkami możemy jeść w każdej ilości.

Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej tortowej
30 g zimnego masła
1 jajko
90 ml zimnej wody
szczypta soli

Składniki na farsz:
1 kg jabłek
100 g rodzynek
50 g orzechów
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cynamonu
50 g roztopionego masła

Dodatkowo:
25 g roztopionego masła do posmarowania ciasta
cukier puder do ozdoby

Wykonanie:
Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj jajko, szczyptę soli oraz zimne masło pokrojone na małe kawałeczki. Wlej wodę, wymieszaj wszystkie składniki i szybko zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj na godzinę do lodówki.

W międzyczasie przygotuj farsz. Jabłka obierz i pokrój w półplasterki. Dodaj rodzynki, orzechy, bułkę tartą, cynamon, cukier puder oraz rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Schłodzone ciasto włóż między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj na bardzo cienki, prawie przezroczysty prostokąt. Zdejmij górną warstwę papieru i rozciągnij jeszcze ciasto rękoma, nadając mu jednocześnie prostokątny kształt. Na rozwałkowanym cieście rozłóż równomiernie farsz, zostawiając po 2 centymetry wolnego miejsca na bokach. Ostrożnie zwiń ciasto w roladę, tak aby miejsce łączenia znalazło się pod spodem. Boki rolady także zawiń pod spód. Posmaruj roladę rozpuszczonym masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz około 45 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.