Odrywany chlebek - czyli pizza z keksówki

Wiecie, że z natury jesteśmy skromni, ale przyszedł czas, że musimy się wam pochwalić. Najprawdopodobniej wymyśliliśmy najwięcej przepisów na dania z pizzowe na świecie.

W naszym CV możemy pochwalić się tortem z pizzy, pizzą śniadaniową na ziemniakach, pizzą z arbuza, czy pizzą z patelni. Myślicie, że na tym kończy się nasza kreatywność? To łapcie przepis na pizzę w kształcie chleba.

Składniki:
2 opakowania ciasta na pizzę
2/3 szklanki sosu pomidorowego
100g salami w plastrach
200g mozzarelli
pęczek bazylii
50g masła
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta soli

Dodatkowo:
Forma keksówka 30cm

Wykonanie:
Każdy arkusz ciasta drożdżowego podziel na 15 kwadratów. Na każdym kwadracie rozsmaruj łyżeczkę sosu pomidorowego, połóż listek bazylii, plasterek salami oraz kawałek mozzarelli. Tak przygotowane kwadraty układaj jeden na drugim w stosiki po kilka sztuk. Poszczególne stosiki przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, ustawiając je pionowo.

W niewielkiej miseczce umieść masło, dodaj starty ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki oraz szczyptę soli. Podgrzej całość w mikrofalówce do czasu rozpuszczenia masła (około 30 sekund).

Posmaruj ciasto masłem ziołowym i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 40 minut. Jeżeli wierzch zbyt mocno się zrumieni, przykryj chlebek folią aluminiową na czas dalszego pieczenia.