Kolorowa tarta z różyczkami z warzyw

Wiecie dlaczego mówi się bukiet warzyw? Bo z warzyw można przygotować piękną tartę, która wygląda jak bukiet kwiatów.

Składniki:
1 duża marchewka
1 bakłażan
1 cukinia
1 opakowanie ciasta na tartę (kruchego)
500 g ricotty
80 g parmezanu
80 g tartej mozzarelli
2 jajka
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:
Suchy ryż do obciążenia ciasta

Wykonanie:
Arkuszem kruchego ciasta wyłóż formę na tartę. Dociśnij boki i odetnij wystające poza formę kawałki ciasta. Na ciasto połóż papier do pieczenia i nasyp do formy ryżu, żeby obciążyć ciasto.

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 15 minut. W międzyczasie przygotuj farsz serowy i wstążki z warzyw. W dużej misce umieść ricottę, mozzarellę, parmezan oraz jajka. Dodaj sól i oregano i dokładnie wymieszaj.

Następnie umyj wszystkie warzywa i obierz marchewkę. Przy pomocy obieraczki do warzyw potnij warzywa na cieniutkie wstążki. Ze wstępnie upieczonego ciasta zdejmij papier z ryżem. Wypełnij podpieczone ciasto masą serową. Wstążki z warzyw pozwijaj w różyczki i powtykaj je w masę serową. Przy pomocy pędzelka posmaruj warzywa oliwą z oliwek. Tak przygotowaną tartę wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez 30 minut w 180 stopniach C.