Pieczone brzoskwinie pod chrupiącą bezą

Wakacje to pora roku spod znaku brzoskwini. Można mieć brzoskwiniową opaleniznę; jasne, brzoskwiniowe ubrania; wypoczęte i rumiane jak brzoskwinki policzki. A jeśli pogoda za oknem nie pozwala na to wszystko, to można sobie chociaż upiec w domu brzoskwinie z bezą.

Składniki:
4 duże brzoskwinie (lub 6 mniejszych)
2 łyżeczki brązowego cukru
2 białka
100 g drobnego cukru
szczypta soli

Wykonanie:
Brzoskwinie przekrój na pół i pozbądź się pestek. Ułóż brzoskwinie na blaszce, miąższem do góry, i posyp brązowym cukrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz około 10-15 minut, aż owoce zmiękną.

W międzyczasie przygotuj bezę. W dużej misce umieść białka oraz szczyptę soli i ubij sztywną pianę. Stopniowo dodawaj drobny cukier, za każdym razem dokładnie miksując, aż do otrzymania gęstej i błyszczącej piany.

Wyjmij z piekarnika podpieczone połówki brzoskwiń i na każdą z nich nałóż po łyżce masy bezowej. Zapiekaj kolejne 3-4 minuty w 200 C stopniach, aż beza delikatnie się zrumieni.