Kurczak w cieście kokosowym

Lubimy mięsne kulki. Na hapsie przetestowaliśmy wszystkie możliwe klopsiki i pulpety, teraz przyszedł czas na klasyk z chińczyka, czyli kuciak w cieście.

Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 szklanka mąki pszennej
200ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
4 łyżki wiórków kokosowych
1 jajko
sól
pieprz

Dodatkowo:
Olej do głębokiego smażenia

Wykonanie:
Piersi z kurczaka pokrój w kostkę o boku długości około 2 centymetrów. Dopraw solą i pieprzem. W dużej misce umieść mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli, mleczko kokosowe oraz jajko i zmiksuj do połączenia składników.

Wrzuć do ciasta kawałki kurczaka i dokładnie wymieszaj, tak aby kurczak całkowicie pokrył się ciastem. Pojedyncze kawałki kurczaka w cieście wkładaj na rozgrzany olej i smaż około 4-5 minut, aż nabiorą złotego koloru.