Parówki za kratami z ciasta

W zeszłym roku była moda na to, żeby wrzucać na insta zdjęcia ugiętych nóg, które wyglądały jak parówki. Zamiast takich kompozycji kup parówki i ciasto, zrób plecionkę według naszego przepisu i dopiero wrzuć fotkę na insta.

Składniki:
1 opakowanie ciasta na pizzę
6 parówek
1 jajko
2 łyżki tartego parmezanu

Wykonanie:
Arkusz ciasta przetnij na pół wzdłuż krótszego boku. Jedną połowę ciasta potnij na paski o szerokości około 1,5 centymetra. Z pasków ciasta i parówek wykonaj kratkę, tak jak na wideo. Na kratkę nałóż drugą połowę ciasta drożdżowego i dociśnij ją na brzegach. Odwróć ciasto do góry nogami (tak aby kratka była na wierzchu) i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zawiń do środka, posmaruj całość roztrzepanym jajkiem i posyp tartym parmezanem.

Piecz około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż ciasto nabierze złotego koloru.