Wszystkie oliwki w poręcznym paluchu

Jeśli ktoś poprosiłby nas, żebyśmy zaprojektowali środek transportu dla oliwek, to zrobilibyśmy właśnie taką przekąskę. Te paluchy idealnie transportują oliwki do brzucha. Jedno schylanie i kilka od razu ląduje w brzuchu. Genialne!

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 roztrzepane jajko
1 łyżeczka ziół prowansalskich
czarne i zielone oliwki

Wykonanie:
Ciasto francuskie lekko rozwałkuj i potnij wzdłuż na 1 centymetrowe paski. Połącz dwa paski ciasta i połóż między nimi oliwkę. Opleć oliwkę z obu stron paskami ciasta, dołóż kolejną oliwkę i ją też owiń ciastem. Powtarzaj, aż do końca pasków ciasta. Paluchy z oliwkami przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj paluchy roztrzepanym jajkiem i posyp ziołami prowansalskimi. Piecz około 15 minut w 180 C stopniach.