Wyrafinowane szparagi w cieście francuskim

Mianem szparag często określa się chudych. W rzeczywistości te warzywa mają niewiele wspólnego z chudymi miesiącami, czy szczupłymi ludźmi. Zrób je na grubo z ciastem francuskim i szynką parmeńską.

Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
1 opakowanie ciasta francuskiego
100g szynki parmeńskiej w plasterkach
1 jajko

Wykonanie:
Szparagi umyj i odłam ich zdrewniałe końcówki. Wrzuć szparagi na wrzątek, gotuj przez 3 minuty, po czym odcedź i zahartuj zimną wodą.

Arkusz ciasta francuskiego pokrój na paski o szerokości 1 centymetra. Osuszone szparagi owijaj plastrami szynki parmeńskiej, a następnie paskami ciasta francuskiego, dokładnie zlepiając ciasto na końcach.

Przełóż szparagi na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 15 minut w 180, stopniach, aż ciasto francuskie się zrumieni.