Szarlotka sypana

Czy wyobrażasz sobie, że ciasto robi się tak, że wysypuje się składniki na blaszkę, zapieka i powstaje super deser? Brzmi jak w bajce, a jednak jest to możliwe! Szarlotkę z naszego przepisu robi się tam nieprzyzwoicie łatwo, że teraz będziesz ją robić codziennie!

Składniki:
8 dużych jabłek
1 łyżka cynamonu
2 szklanki mąki
2 szklanki kaszy manny
2 szklanki cukru
200g masła

Dodatkowo:
1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy
2 łyżki kaszy manny do posypania tortownicy

Wykonanie:
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka wymieszaj z cynamonem. W osobnej misce wymieszaj mąkę, kaszę mannę oraz cukier.

Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp kaszą manną. Na spód tortownicy nasyp dwie szklanki wymieszanych suchych składników. Następnie wyłóż połowę jabłek i rozprowadź je równomiernie po całej tortownicy. Na jabłka nasyp kolejne dwie szklanki suchych składników, nałóż resztę jabłek i następnie resztę suchych składników. Zimne masło pokrój w drobną kostkę i rozłóż równomiernie na wierzchu ciasta.

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 50 minut. Jeśli wierzch zbyt mocno się zrumieni przykryj ciasto folią aluminiową na czas dalszego pieczenia.