Frytki z warzyw [HAPS KIDS]

WHO zaleca, żeby jeść 5 porcji warzyw dziennie. Obawiamy się, że pięć porcji klasycznych frytek w ciągu dnia może nie wpłynąć dobrze na nasze dzieci, więc opatentowaliśmy zdrowe frytki z różnych warzyw.

Składniki:
2 marchewki
2 pietruszki
1 burak
3 łyżki oliwy z oliwek
1 czubata łyżka majonezu
1 czubata łyżka jogurtu greckiego
10 listków świeżej bazylii
sól
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie

Wykonanie:
Warzywa umyj, obierz i pokrój w dość grube słupki. Umieść pokrojone warzywa w osobnych miseczkach, aby się nie zabarwiły nawzajem od swoich soków.

Do każdego z warzyw dodaj po łyżce oliwy oraz szczyptę soli i wymieszaj. Przełóż frytki na blachę i oprósz ziołami prowansalskimi. Piecz około 20-25 minut w 190 stopniach C, aż warzywa lekko się zrumienią.

W międzyczasie przygotuj dip do frytek. Listki bazylii ułóż jeden na drugim, zwiń w cygaro i drobno posiekaj. W miseczce wymieszaj majonez, jogurt oraz posiekaną bazylię i dopraw powstały dip solą i pieprzem ziołowym.