Amerykańskie ciastka motylki z nadzieniem ze śliwek kalifornijskich

Czy zauważyliście, że angielskie słowo motyl ma w sobie ukryty wyraz 'masło'? A to dlatego, że pochodzi od tych maślanych, amerykańskich ciastek z nadzieniem ze śliwki kalifornijskiej.

Składniki:
340g mąki tortowej
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
150g masła
1 jajko
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 1/2 łyżeczki kakao
50g suszonych śliwek kalifornijskich

Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko

Wykonanie:
W dużej misce umieść mąkę, oba rodzaje cukru, masło, jajko oraz jogurt i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się kruszyć, dodaj jeszcze jedną łyżkę jogurtu. Podziel powstałą masę na pół i jedną część wymieszaj z kakao oraz bardzo drobno posiekanymi śliwkami kalifornijskimi. Owiń oba rodzaje ciasta folią spożywczą i wstaw na 15 minut do lodówki.

Następnie podziel jasne ciasto na pół i obie połowy rozwałkuj na kilkumilimetrowy, prostokątny placek. Te same czynności wykonaj z ciemnym ciastem, tak aby otrzymać dwa jasne i dwa ciemne placki o podobnej wielkości. Nałóż ciemne ciasto na wierzch jasnego ciasta i delikatnie dociśnij wałkiem. Z połączonych placków odetnij nierówności tak aby powstały dwa prostokąty o tej samej wielkości. Prostokąty zwiń w rolady wzdłuż dłuższego boku. Same końcówki rolad powinny delikatnie odstawać, ponieważ będą one imitowały czułki motyla. Połącz obie rolady (tak aby odstające końcówki znajdowały się pośrodku i były skierowane do góry) i lekko dociśnij. Jeśli rolady nie chcą się połączyć, posmaruj miejsce łączenia roztrzepanym jajkiem. Tak połączone rolady wstaw na 5 minut do zamrażarki.

Schłodzone ciasto pokrój w około 0,5 centymetrowe plastry i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Środek każdego ciastka ściśnij tak, aby nadać mu kształt motyla. Piecz około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C aż brzegi ciastek delikatnie się zrumienią.