Wegański smalec ze śliwką kalifornijską

Szmalec to pieniądze, a smalec to tłuszcz na kanapki. I jedno, i drugie to określenia, które wymagają aktualizacji. Dlaczego? Bo na pieniądze od dawna nie mówi się już szmalec, a smalec może być też wegański. Nie wierzysz? To wypróbuj ten przepis.

Składniki:
7 suszonych śliwek kalifornijskich
2 puszki białej fasoli
100 ml zimnej wody
2 łyżki sosu sojowego
3 cebule
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
olej
sól
pieprz

Wykonanie:
Śliwki kalifornijskie drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć na niego pokrojoną w kostkę cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i majeranek. Dopraw sporą szczyptą soli oraz pieprzu i smaż, aż cebula mocno się zrumieni. Przed dodaniem do reszty składników wyjmij z cebuli listki laurowe i ziele angielskie.

Fasolę z dodatkiem wody i sosu sojowego dokładnie zmiksuj na gładką masę. Dodaj posiekane śliwki kalifornijskie oraz usmażoną cebulę. Całość wymieszaj do połączenia wszystkich składników. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ciemnym pieczywem i ogórkiem kiszonym.