Zakręcona tarta - perfekcja w każdym calu

'Zakręcona', 'perfekcja'? Wydaje ci się, że te dwa słowa do siebie nie pasują? Nic bardziej mylnego. Zdradzimy ci teraz przepis na tartę. Taką tartę, którą można by podać w restauracji odznaczonej gwiazdką Michelina albo nawet przynieść na pierwsze spotkanie z (przyszłą) teściową? Nie wierzysz? Przekonaj się na własne oczy (i kubki smakowe). Gwarantujemy, że to idealne połączenie - nie tylko słowne.

Składniki:
Ciasto:
mąka pszenna
masło
sól
odrobina wody

Nadzienie:
bakłażan
cukinia
marchewka
ser mozzarella
parmezan
śmietana
sól, pieprz
łyżeczka mielonej papryki
oliwa

Wykonanie:
Przygotuj ciasto: Mąkę przesyp przez sitko, dodaj do niej pokrojone masło. Przypraw szczyptą soli, wlej odrobinę wody i zagnieć ciasto. (Odstaw je na pół godziny do lodówki.*) Wysyp mąkę na stolnicy i rozwałkuj ciasto. Rozłóż je w okrągłej formie, obetnij równo brzegi i ponakłuwaj powierzchnię widelcem. Piecz przez 15 minut w 180°C.

Przygotuj nadzienie: Bakłażana, cukinię i marchew pokrój wzdłuż na długie, cienkie plastry. Drobno posiekaną mozzarellę wrzuć do miseczki, dodaj starty parmezan i śmietanę, przypraw szczyptą soli i pieprzu oraz łyżeczką mielonej papryki. Całość wymieszaj.

Przygotuj tartę: Na upieczone ciasto wyłóż masę serową i rozsmaruj po całej powierzchni. Plastry bakłażana, cukinii i marchewki poukładaj na dłuższych bokach tak, aby tworzyły kwiat. Posól, popieprz po wierzchu i skrop oliwą. Piecz przez 15 minut w 180°C.