Guacamole, czyli jesz, kiedy chcesz

Co jest największą wadą guacamole? Tak, nam też się wydawało, że ten meksykański przysmak nie ma wad. Znaleźliśmy jedną, jedyną: podane dłuższy czas po przygotowaniu ciemnieje i nie jest już takie apetyczne. Ze względu na to, że guacamole nie może mieć wad, uznaliśmy, że ją wyeliminujemy. I oto zdradzamy ci sekret, a imię jego ha dwa o. Ciesz się dłużej idealnym guacamole! Ale zrozumiemy też, jeśli zjesz je od razu...

Składniki:
4 awokado
1 czerwona cebula
2 pomidory
garść świeżej kolendry łyżeczka świeżego chilli
sok z limonki
ząbek czosnku
sól, pieprz
woda

Wykonanie:
Awokado poprzekrawaj i wydrąż, miąższ dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pomidory, posiekaną kolendrę i odrobinę świeżego chilli. Przypraw pieprzem i solą, wyciśnij sok z limonki i wrzuć posiekany ząbek czosnku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Guacamole przełóż do słoiczka, wierzch wyrównaj i wlej trochę zimnej wody. Słoik zamknij szczelnie. Guacamole możesz przechowywać nawet przez trzy dni - przed podaniem odlej tylko wodę.