Kremówka papieska na każdą porę

Receptura na tradycyjną wadowicką kremówkę jest ponoć pilnie strzeżona. To nic - twoja będzie równie pyszna. I będziesz mógł zjeść ją w każdej chwili: po maturze, po obiedzie, po pracy, po południu, po północy... Zauważ też, że część ciasta nie jest podzielona. Dla nas to wyraźny znak, że to jedna porcja. Tylko dla ciebie.

Składniki:
upieczony płat ciasta francuskiego
1/2 litra mleka
4 żółtka
1 jajko
8 dag cukru
3 dag mąki ziemniaczanej
cukier puder

Wykonanie:
Jajka utrzyj z cukrem na białą masę. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotuj i wlej do niego - cały czas mieszając - przygotowane mleko z mąką oraz jajka utarte z cukrem. Całość gotuj, aż zgęstnieje i mieszaj, by w masie nie było grudek. Płat ciasta francuskiego podziel na pół, a jedną z nich na sześć równych kawałków. Na całą połowę wyłóż przygotowaną masę, pokrojonymi cząstkami ją przykryj. Włóż do lodówki na godzinę. Posyp cukrem pudrem i podawaj z sezonowymi owocami.