Jagodzianki - totalny must-bake na lato!

Letnie klapki i plażowe szorty kupione, przeciwsłoneczne okulary masz już do każdej stylizacji. Lista must-have'ów - kompletna. A może by tak... co¶ upiec? Na przykład jagodzianki? Naszym zdaniem to totalny must-bake. I nie tylko naszym - zapytaj mamy i babci. Widzisz? To ponadczasowy trend. Twoje kubki smakowe też nie mog± się doczekać!

Ciasto:
500 g m±ki pszennej
15 g suchych drożdży
1/4 szklanki cukru
2 jajka
250 ml mleka
pół łyżeczki soli
70 g roztopionego masła

Nadzienie:
2-3 szklanki jagód
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżka m±ki ziemniaczanej
cukier puder

Oraz:
1 roztrzepane jajko do posmarowania
masło do posmarowania blachy

Wykonanie:
Ciasto: M±kę przesyp przez sitko do miski. Wbij jajko, wsyp suche drożdże i cukier, dodaj mleko i łyżeczkę soli. Zagnieć ciasto (je¶li jest za gęste, użyj więcej mleka). Dodaj roztopione masło i ponownie zagnieć. Podsyp m±k± i postaw na godzinę w ciepłym miejscu, by ciasto wyrosło.
Nadzienie: Jagody zasyp br±zowym cukrem i łyżk± m±ki ziemniaczanej, dopraw cynamonem i kardamonem, zamieszaj.
Przygotuj jagodzianki: Wyro¶nięte ciasto podsyp m±k± i rozwałkuj. Posmaruj warstw± masła, wysyp jagody i zwiń cało¶ć w rulon. Tak przygotowane ciasto pokrój na plastry i ułóż je w okr±głej tortownicy tak, by się stykały. Polej masłem po wierzchu, posyp odrobin± cukru. Piecz w 180°C przez 45 minut. Podawaj posypane cukrem pudrem.