Najlepszy kurczak panierowany w krakersach pod Ligę Mistrzów

Wszyscy piłkarze od FC Barcelona, po Bayern Monachium są świetnie przygotowani do każdego meczu. Podczas morderczych treningów chłopaki ćwiczyli strzały, zwody i dryblingi, a goal-keeper to ma nawet nowe rękawice. Nie zawiedź ich, też bądź gotowy na to spotkanie! Do meczu przygotuj nuggetsy z kurczaka w krakersach.

Składniki:
piersi z kurczaka
chilli
sól, pieprz
150 ml maślanki
drobno posiekany ząbek czosnku
oliwa
krakersy

Pieczone słodkie ziemniaki:
słodki ziemniak
sól
pieprz
oliwa

Sos koperkowo-czosnkowy:
3 ząbki czosnku
pęczek koperku 2 łyżki śmietany
2 łyżki majonezu
sól, pieprz

Robimy kurczaka: Mięso kurczaka pokrój na niewielkie kawałki. Posyp solą, pieprzem, chilli. Kurczaka zalej maślanką, odstaw do lodówki na 8-12 godzin. Krakersy wrzuć do papierowej torby i rozgnieć je przy pomocy wałka. Kawałki kurczaka wyjmij z marynaty i panieruj w krakersach. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Robimy ziemniaki: Słodkie ziemniaki obierz i pokrój na grube słupki. W miseczce posyp solą i pieprzem, polej oliwą. Rozłóż na blasze. Kurczaka i ziemniaki piecz 20 minut w 200 st. C.

Robimy sos: W miseczce wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem.