Shakshuka - to danie jest tak dobre, że położysz się wcześniej spać, żeby tylko być bliżej śniadania

To niepozorne danie jest tak dobre, że właśnie nim będziesz chciał zaczynać każdy dzień weekendu. Całe szczęście w przygotowaniu, nie ma zbyt dużej filozofii, generalnie dorzucasz kolejno składniki na patelnię i leniwie mieszasz co jakiś czas. Ale ten smak - aromatyczne przyprawy, sos z pomidorów tak dojrzałych i soczystych, że aż słodkich i perfekcyjnie wysmażone jajeczko - jedno, dwa, albo siedem - ile zjesz.. Aby nie psuć tej idylli zadbaj, żeby pozmywał ktoś inny.

Składniki:
oliwav cebula
1 zielona papryka
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczka kuminu
1/3 papryczki chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 puszka pomidorów pelati w sosie
sól, pieprz
4 jajka
garść świeżej kolendry

Wykonanie:
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i paprykę. Smaż, aż warzywa będą miękkie. Dodaj drobno posiekany ząbek czosnku, papryczkę chilli, kminu i słodką paprykę. Dodaj pomidory z puszki. Dokładnie wszystko wymieszaj. Podgrzewaj wszystko, aż woda odparuje, a sos zgęstniej. Dopraw solą, pieprzem. W sosie zrób niewielkie dołki - tyle ile zamierzasz zjeść jajek. W każdy dołek wbij jedno jako. Przykryj patelnie i smaż jeszcze chwilę, aż jajka się zetną, około 5 minut. Możesz też, przestać smażyć i całą patelnię wstawić do pieca na 10 minut. Piecz shakshukę w 180 st. C. Zdejmij z ognia posyp liśćmi kolendry. Podawaj z chlebkami pita, bagietką lub innym pieczywem.