Back to school, czyli sprytne pomysły na śniadanie dla ucznia

Śniadanie dla ucznia

Śniadanie dla ucznia (fot. materiały prasowe/ Iryna Grygorii)

Już wkrótce początek roku szkolnego. Wraz z pierwszym dzwonkiem powraca w szkołach sezon na niezdrowe przekąski i niezjedzone kanapki, ukrywane w plecaku. Aby zachęcić dziecko do zjadania przygotowanych do szkoły zdrowych posiłków warto zastosować kilka prostych zasad diety w połączeniu z dobrym pomysłem na ich przygotowanie.
Urozmaicone, zdrowe posiłki  to podstawy zbilansowanej diety dziecka, ktĂłra zapewnia nie tylko odpowiednią ilość  energii, ale jest takĹźe  bogata w wartościowe składniki odĹźywcze. Zabawna i wygodna forma ich podania to pomysł , ktĂłry nie tylko zaskoczy naszą pociechę, lecz  przede wszystkim sprawi, Ĺźe chętnie  sięgnie ona chętnie po przygotowany lunch. 1. Klasyczne "nudne" pieczywo zamień na "nowe" - bajgiel, ciabatta, chlebek pita lub wrap będą rĂłwnie doskonałym ĹşrĂłdłem energii jak tradycyjna kajzerka 2. Wykorzystaj modne  kubeczki , ktĂłre dodatkowo w pokrywce mają miejsce na suszone owoce lub płatki. Tak przygotowany z odrobiną cukru TwaroĹźek kanapkowo-sernikowy MĂłj Ulubiony z dodatkiem np. z granoli lub rodzynek  będzie idealnym sposobem na "przemycenie" porcji nabiału, 3. Zamiast słodkiej bułki ze sklepiku zaproponuj dziecku wspĂłlne przygotowanie przekąski do szkoły  - owsiane muffiny twarogowe z jabłkami, przygotowane z TwaroĹźku kanapkowo-sernikowego MĂłj Ulubiony to pyszna alternatywa dla gotowych droĹźdşówek ze szkolnego sklepiku, 3. Owoce i warzywa w tradycyjnej postaci zastąp ich zabawną mini wersją - mini banan lub mini marchewki z pewnością spodobają się dziecku, a dodatkowo bez problemu zmieszczą się w pudełku śniadaniowym 5. Zamiast słodyczy spakuj dziecku zdrowe przekąski,  takie jak mieszanka orzechĂłw czy suszonych owocĂłw, ktĂłrymi dodatkowo  moĹźna podzielić się z kolegami. Przepis na owsiane muffiny twarogowe z jabłkami Składniki: 200 g TwaroĹźku kanapkowo-sernikowego MĂłj Ulubiony  150 g mąki 100 g płatkĂłw owsianych łyĹźeczka proszku do pieczenia 2 jajka 80 g oleju roślinnego ok 100 g cukru 1 duĹźe jabłko, bez gniazda nasiennego, pokrojone w kostkę Mąkę wymieszać z płatkami i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce trzepaczką wymieszać dokładnie jajka, cukier, olej i TwaroĹźek kanapkowo-sernikowy  MĂłj Ulubiony.  Dodać suche składniki, połączyć, na końcu wmieszać jabłka. Masę wyłoĹźyć do foremek na muffiny, piec ok 25 minut w 190 stopniach C. O PRODUKCIE "MĂłj Ulubiony" TwaroĹźek kanapkowo-sernikowy to naturalny twarĂłg o śmietankowym, wyśmienitym smaku i gęstej, jednolitej konsystencji. Bez konserwantĂłw, substancji zagęszczających i stabilizatorĂłw. Technologia produkcji gwarantuje zachowanie najcenniejszych składnikĂłw mleka tj. białko, wapń i witaminy z grupy B. Smakuje zarĂłwno na słono jak i na słodko.   Doskonale sprawdza się Przeznaczony do wypiekĂłw sernikĂłw i deserĂłw na bazie twarogu. Nie wymaga dodatku tłuszczu. Dostępny w trzech gramaturach: 200 g  450 g  1 kg