Śniadanie dla ucznia (fot. materiały prasowe/ Iryna Grygorii)
Już wkrótce początek roku szkolnego. Wraz z pierwszym dzwonkiem powraca w szkołach sezon na niezdrowe przekąski i niezjedzone kanapki, ukrywane w plecaku. Aby zachęcić dziecko do zjadania przygotowanych do szkoły zdrowych posiłków warto zastosować kilka prostych zasad diety w połączeniu z dobrym pomysłem na ich przygotowanie.
Urozmaicone, zdrowe posiĹki to podstawy zbilansowanej diety dziecka, ktĂłra zapewnia nie tylko odpowiedniÄ
iloĹÄ energii, ale jest takĹźe bogata w wartoĹciowe skĹadniki odĹźywcze. Zabawna i wygodna forma ich podania to pomysĹ , ktĂłry nie tylko zaskoczy naszÄ
pociechÄ, lecz przede wszystkim sprawi, Ĺźe chÄtnie siÄgnie ona chÄtnie po przygotowany lunch.
1. Klasyczne "nudne" pieczywo zamieĹ na "nowe" - bajgiel, ciabatta, chlebek pita lub wrap bÄdÄ
rĂłwnie doskonaĹym ĹşrĂłdĹem energii jak tradycyjna kajzerka
2. Wykorzystaj modne kubeczki , ktĂłre dodatkowo w pokrywce majÄ
miejsce na suszone owoce lub pĹatki. Tak przygotowany z odrobinÄ
cukru TwaroĹźek kanapkowo-sernikowy MĂłj Ulubiony z dodatkiem np. z granoli lub rodzynek bÄdzie idealnym sposobem na "przemycenie" porcji nabiaĹu,
3. Zamiast sĹodkiej buĹki ze sklepiku zaproponuj dziecku wspĂłlne przygotowanie przekÄ
ski do szkoĹy - owsiane muffiny twarogowe z jabĹkami, przygotowane z TwaroĹźku kanapkowo-sernikowego MĂłj Ulubiony to pyszna alternatywa dla gotowych droĹźdşówek ze szkolnego sklepiku,
3. Owoce i warzywa w tradycyjnej postaci zastÄ
p ich zabawnÄ
mini wersjÄ
- mini banan lub mini marchewki z pewnoĹciÄ
spodobajÄ
siÄ dziecku, a dodatkowo bez problemu zmieszczÄ
siÄ w pudeĹku Ĺniadaniowym
5. Zamiast sĹodyczy spakuj dziecku zdrowe przekÄ
ski, takie jak mieszanka orzechĂłw czy suszonych owocĂłw, ktĂłrymi dodatkowo moĹźna podzieliÄ siÄ z kolegami.
Przepis na owsiane muffiny twarogowe z jabĹkami
SkĹadniki:
200 g TwaroĹźku kanapkowo-sernikowego MĂłj Ulubiony
150 g mÄ
ki
100 g pĹatkĂłw owsianych
ĹyĹźeczka proszku do pieczenia
2 jajka
80 g oleju roĹlinnego
ok 100 g cukru
1 duĹźe jabĹko, bez gniazda nasiennego, pokrojone w kostkÄ
MÄ
kÄ wymieszaÄ z pĹatkami i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce trzepaczkÄ
wymieszaÄ dokĹadnie jajka, cukier, olej i TwaroĹźek kanapkowo-sernikowy MĂłj Ulubiony. DodaÄ suche skĹadniki, poĹÄ
czyÄ, na koĹcu wmieszaÄ jabĹka. MasÄ wyĹoĹźyÄ do foremek na muffiny, piec ok 25 minut w 190 stopniach C.
O PRODUKCIE "MĂłj Ulubiony"
TwaroĹźek kanapkowo-sernikowy to naturalny twarĂłg o Ĺmietankowym, wyĹmienitym smaku i gÄstej, jednolitej konsystencji. Bez konserwantĂłw, substancji zagÄszczajÄ
cych i stabilizatorĂłw. Technologia produkcji gwarantuje zachowanie najcenniejszych skĹadnikĂłw mleka tj. biaĹko, wapĹ i witaminy z grupy B. Smakuje zarĂłwno na sĹono jak i na sĹodko. Doskonale sprawdza siÄ Przeznaczony do wypiekĂłw sernikĂłw i deserĂłw na bazie twarogu. Nie wymaga dodatku tĹuszczu.
DostÄpny w trzech gramaturach:
200 g
450 g
1 kg
-
haps
-
Supermarket
- Back to school, czyli sprytne pomysły na śniadanie dla ucznia