Sałatka z cukinia i rukolą (fot. materiały prasowe)
Słoneczny weekend tuż tuż, a Ty nie masz koncepcji na przystawkę, w sam raz na rodzinne spotkanie w ogrodzie czy przyjęcie pod chmurką? Wykorzystaj słoneczną aurę i przygotuj sałatkę z grillowanymi warzywami. Jest przepyszna i naprawdę łatwa w przygotowaniu. Sprawdźcie sami!
SkĹadniki:
garĹÄ liĹci saĹaty - mytej Rukoli marki Eisberg
1 cukinia
kilka zielonych oliwek
2 czerwone pomidory
2 ĹyĹźki pociÄtego na wiĂłrki parmezanu
Wykonanie:
CukiniÄ i pomidory dokĹadnie umyÄ i osuszyÄ. NastÄpnie cukiniÄ pokroiÄ w plastry, a pomidory na poĹĂłwki. OprĂłszone przyprawami warzywa uĹoĹźyÄ na ruszcie i grillowaÄ. Na talerzu uĹoĹźyÄ liĹcie saĹaty, dodaÄ cukiniÄ, pomidory i odsÄ
czone oliwki. SaĹatkÄ skropiÄ dressingiem.
Dressing:
1 ĹyĹźka octu balsamicznego
4 ĹyĹźki oliwy extra vergine
szczypta soli (najlepiej morskiej lub himalajskiej) do smaku
szczypta pieprzu (najlepiej ĹwieĹźo mielonego) do smaku
póŠĹyĹźki syropu klonowego
1 ĹyĹźeczka posiekanej ĹwieĹźej bazylii
1 ĹyĹźeczka posiekanego ĹwieĹźego oregano
2-3 ĹyĹźki niegazowanej wody ĹşrĂłdlanej
póŠĹyĹźeczki suszonego czosnku niedĹşwiedziego
Wykonanie:
Przyprawy wymieszaÄ, zalaÄ wodÄ
. OdstawiÄ na ok. 5 minut. NastÄpnie dodaÄ ocet balsamiczny, syrop klonowy i oliwÄ. OdczekaÄ 5-10 minut i skropiÄ saĹatkÄ.