Sałatka z cukinią i rukolą

Sałatka z cukinia i rukolą

Sałatka z cukinia i rukolą (fot. materiały prasowe)

Słoneczny weekend tuż tuż, a Ty nie masz koncepcji na przystawkę, w sam raz na rodzinne spotkanie w ogrodzie czy przyjęcie pod chmurką? Wykorzystaj słoneczną aurę i przygotuj sałatkę z grillowanymi warzywami. Jest przepyszna i naprawdę łatwa w przygotowaniu. Sprawdźcie sami!
Składniki: garść liści sałaty - mytej Rukoli marki Eisberg 1 cukinia kilka zielonych oliwek 2 czerwone pomidory 2 łyĹźki pociętego na wiĂłrki parmezanu  Wykonanie: Cukinię i pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Następnie cukinię pokroić w plastry, a pomidory na połówki. OprĂłszone przyprawami warzywa ułoĹźyć na ruszcie i grillować. Na talerzu ułoĹźyć liście sałaty, dodać cukinię, pomidory i odsączone oliwki. Sałatkę skropić dressingiem. Dressing: 1 łyĹźka octu balsamicznego 4 łyĹźki oliwy extra vergine szczypta soli (najlepiej morskiej lub himalajskiej) do smaku szczypta pieprzu (najlepiej świeĹźo mielonego) do smaku pół łyĹźki syropu klonowego 1 łyĹźeczka posiekanej świeĹźej bazylii 1 łyĹźeczka posiekanego świeĹźego oregano 2-3 łyĹźki niegazowanej wody ĹşrĂłdlanej pół łyĹźeczki suszonego czosnku niedĹşwiedziego Wykonanie: Przyprawy wymieszać, zalać wodą. Odstawić na ok. 5 minut. Następnie dodać ocet balsamiczny, syrop klonowy i oliwę. Odczekać 5-10 minut i skropić sałatkę.